torstai 1. joulukuuta 2016

Sipuleita sammaleeseen
Luonnonmateriaalit ovat tämän joulun hitti. Sopii mulle, ne onkin niin ihania. Jotain kokeiluja olen jo tehnytkin, ja tänään iltapäivällä koti muuttui pajaksi. Sotkun lisäksi sain kaikkea kivaakin aikaiseksi. Tässä muutamia omia ja lainattuja ideoita.

Amarylliksen eli ritarinkukan voi ripustaa ylösalaisin. Kastelu tapahtuu siten, että ontto varsi täytetään vedellä eikä se saa kuivua eli sitä täytyy seurailla ja lisätä vettä aina tarvittaessa. 
Leikkoamarylliksen varteen on hyvä kiertää joko kumilenkki tai läpinäkyvää teippiä, muuten varsi rullautuu rumasti. Nämä omani ovat vielä aika nupullaan, mutta avautuessaan ovat todella hienoja näin ripustettuina.


Ja sitten sammaleen pariin. Omasta mielestäni kaikki näyttää hypisteltävän herkulliselta sammaleeseen käärittynä. Myös amaryllis. Mietin miten ihmeessä saisin sammalmöntin kukkineen pysymään pystyssä ilman, että laitan sitä mihinkään vaasiin tai korkeaan astiaan. Ja sitten välähti. Otin litteän kiven ja asetin sen kasvin alle. Sitten paksu kerros sammalta päälle. Seuraavaksi pyörittelin ohutta rautalankaa tekeleen ympärille. Sammaleen lisäksi myös kivi paketoitui näppärästi. Ja kuin ihmeen kaupalla keksintö toimi. Jes! 
Kostea sammal nesteyttää sipulia pitkään ja sen jälkeen suihkuttelen suihkupullolla sammalpalloa noin puolesta välistä alaspäin. Se riittää kasteluksi.
Tykkään yhdistää amaryllista samaan pöytään leikkojen kanssa. Tällä kertaa sattui olemaan liljaa. Onneksi saadaan viikonloppuna vieraita, kivaa päästä kattamaan pöytä kauniiksi ja pikkujouluilemaan.


Ja sitten aah, hyasintteihin! Rakastan hyasintin tuoksua ja vasta hiljattain sain tietää että joka väri tuoksuu erilaiselta.  Sininen on voimakkain ja parfyymimäisin. Jostain luin, että valkoisessa on miedoin tuoksu, mutta oma nenä sanoo että vaaleanpunainen on miedompi  kuin valkoinen. Tai sitten sekin asia vaihtelee. Taas yksi mysteeri ratkottavaksi.  Tästä hyasintin tuoksuasiasta otan mieluusti kommentteja vastaan jos jollain on varmaa tietoa.
Kotoa löytyy nyt kuitenkin jokaista väriä. Ja varalta muutama kaikkia. Että voi sitten vertailla. Ja ehkä kääriä niitä sammaleeseen. Koska niitä nyt vaan on ihana ripotella joka paikkaan ja because I'm worth it.
Vinkkinä vielä että näitä sammaleella paketoituja hyasintteja voi niin ikään ripustaa roikkumaan.


Vielä muutama tasetin sipuli (Narcissus tazetta). Ekaa kertaa näitä kokeilen. Ainakin on lähtenyt itämään.Tässä vielä eilen tekemäni ei niin perinteinen jouluasetelma. Sulassa sovussa joulutähden (Euphorbia pulcherrima), pitsilehden (Fittonia verschaffeltii) ja mähkän (Selaginella) kanssa pieni kaktusperhe.

Sitten haluan vielä jakaa eiliseltä koulun retkipäivältä muutaman otoksen. Kävimme Järvenpäässä kahdessa kukkakaupassa, jotka molemmat olivat ihan iik ihania ja niissä huokui hyvä henki, ammattitaito ja innostus! Myös vastaanotto oli todella lämmin kummassakin.  Olin itse ensimmäistä kertaa molemmissa. 
Tässä ensin Järvenpään Kukkatalo, joka toimittaa jo toista vuotta kukat Linnan juhliin. Vierailu liikkeessä oli elämys. Esillä oli upeita kukkakoruja ja muun muassa sammalella päällystetty lampunvarjostin. Idea jota, yllätys yllätys, aion kokeilla.


Seuraavaksi tie vei Pitkäsen kukkakauppaan, jossa on myös omaa tuotantoa lähinnä kesäkukkien osalta. Ihan kreisiä ja hullua ja ihanaa! Noh, katsokaa itse. 


Sen jälkeen jatkoimme matkaa Helsinkiin Suomen Kukkakauppiasliitto Ry:n vieraiksi. Antoisaa oli sielläkin! 
Piipahdus Helsingin Kukkatoimituksessa kruunasi päivän ja takasi sen ettei tarvinnut mennä tyhjin käsin kotiin. Taaskaan. 

Näihin kuviin, näihin tunnelmiin, näihin tuoksuihin <3
2 kommenttia:

  1. Söpöjä sammalpalleroita, ne näyttävätkin olevan tämän joulun trendi. Aikas jännä tuo alas päin riippuva amaryllis. Ihania kuvia jouluisista kukkakaupoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Amaryllikset nyt auenneet ja on kyllä tosi ihanat. Laitan varmaan vielä kuvan tännekin:)

      Poista