sunnuntai 12. helmikuuta 2017

Visiitti Kaisaniemen kasvitieteelliseen puutarhaan



Perjantaina vierailimme luokan kanssa Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Miten olenkaan voinut asua pääkaupunkiseudulla pian parikymmentä vuotta ilman että olen käynyt tässä keitaassa! Meille oli järjestetty tunnin mittainen opastettu kierros, jonka jälkeen kiertelimme vielä pari tuntia keskenämme puutarhassa. Kesällä täytyy kyllä päästä katsomaan ulkopuutarhakin ajan kanssa. Innostuimme puutarhasta niin, että suunnittelemme viettävämme valmistujaisjuhlaamme siellä piknikin merkeissä. 
Lounaan nautimme puutarhan yhteydessä olevassa viihtyisässä Café Violassa, jota voin myös suositella lämpimästi.
Katsottavaa jäi vielä moneen kertaan, mutta tässä tämän vierailun mieleenjäänein anti.

Tässä kuva lummehuoneesta. Jättilumme on yksivuotinen eikä sitä talvella ole lammessa, joten täytyy tulla sitä kesällä ihmettelemään. Kuvassa pienempi lummelaji.


Niin ikään lummehuoneessa elelevä kannukasvi 'Nepenthes'. Lihansyöjäkasvi, joka kannussa olevalla medellä houkuttelee evästä eli hyönteisiä luokseen. Näitä on saatavilla viherkasveiksi kotiin.


Ihana puuvillapallero




Sielu lepää näissä näkymissä. Tuo harmahtava roikkuva kasvi on naavatillandsiaa 'Tillandsia usneoides'. Tunnistin sen samaksi kasviksi, jota kasvoi Floridassa ympäriinsä, esimerkiksi Evergladesin kansallispuistossa. Siellä kasvi tunnettiin nimellä Spanish Moss.






Palmuhuoneesta löytyy Seychellienpalmu ' Lodoicea maldivica ', jonka siemen on kasvikunnan suurin.


Tässä kaakaopuun 'Theobroma cacao'  hedelmä, jonka oppaamme nappasi puusta ja halkaisi. Kaakaopavut eivät todellisuudessa ole papuja vaan siemeniä.


Palmuhuoneesta löytyy myös ruusukoru-niminen kasvi. Sen lehtien kärjet ovat vaaleanpunaiset. Yksi kauneimmista kuulemistani kasvin nimistä.



Etelä-Afrikkalaisen Pater noster-nimisen myrkkykasvin marjoja. Näitä on käytetty oikeuden päätösten tukena; syytetylle on syötetty marjoja, ja mikäli parka kuolee, on hän syyllinen. Ja jos taas kuolo ei korjaa, on hän syytön ja vapautetaan. Jännää, että Pater noster takoittaa ' Isä meidän'. Uskoisin, että muutama rukous on syytettyjen huulilta korkeuksiin kohonnut näitä marjoja niellessä.


Paavalinkukka- eli Saintpauliahuoneessa on esillä alkuperäisiä, jalostamattomia lajeja.



Kamelia 'Camelia japonica'


Helokolibrikukka 'Strelitzia reginae'. Kolibrit toimivat tämän kaunottaren pölyttäjinä.


Lumikunigatar 'Coleogyne cristata'




Jättimäinen sukaattisitruuna 'Citrus medica'


Orkidealajikkeita oli puutarhalla paljon, tässä niistä yksi. Orkideat ovat epifyyttejä, eli kasvavat luonnossa toisen kasvin päällä tai siihen kiinnittyneenä. Tiesittekö, että orkidea-nimi tulee kreikan kielen sanasta orkhis, joka tarkoittaa kiveksiä. Joidenkin orkideoiden parilliset juurimukulat kun elävävästi muistuttavat näitä palleroita;)


Mahtavasta päivästä inspiroituneena suunnittelen jo seuraavaa käyntiä. Toivottavasti sinäkin!


















2 kommenttia:

  1. Ihan mieletön paikka, ihana ajatus juhlia valmistumistaan tuolla paratiisissa. Tuonne täytyy päästä!

    VastaaPoista