maanantai 8. elokuuta 2016

Puutarhurin karkkikauppa

Minulla on pakkomielle; Facebookista löytyvä Perennat: Ostetaan, myydään, vaihdetaan-ryhmä. Varsinainen kotipuutarhurin aarreaitta ja runsaudensarvi. Siellä ilmoitellaan omista ylimääräisistä siemenistä ja taimista sekä peräänkuulutetaan kasveja joita pihalleen haluaisi. Hinnat ovat pääsääntöisesti varsin kohtuulliset, vaihtelevat ilmaisesta muutamaan euroon.
Olo on kuin karkkikaupassa ilmoituksia selatessa. Mitähän jännittävää tällä kertaa? Olisipa jotain mitä itsellä ei vielä ole! Jos en tunnista kasvia niin äkkiä Googlen kuvahaku käyttöön. Heidinkukka, kevätputki.. Outoja nimiä. Kuvat kertovat että upeita ovat. Pakko saada nämä! Vain seitsemän pakettia tarjolla! Nopsaan viestiä myyjälle ja jes! Tällä kertaa kerkesin! Tällä palstalla nopeus on valttia. Ja pari päivää myöhemmin saapuvat hienosti pakattuina heidinkukan ja kevätputken lisäksi pari muutakin terhakkaa tainta Boxin multiin kasvamaan.  Postitse toimitettuna, maitopurkista askarrellussa laatikossa. Niiden muiden tilaamieni  ja vaihtamieni siementen ja taimien seuraksi.
Jotkut laittavat lähetykseen mukaan ohjeita, jotkut toivottavat kasvuonnea ja onpa ollut pari runoakin piristyksenä. Paljon olen tilannut ihmisiltä netin välityksellä tavaraa, mutta en ole muualla törmännyt näin hyvään meininkiin.
Kaikki vähänkään kukkia ostaneet tai pihaa laittaneet tietävät että puuha käy herkästi raskaaksi lompakolle. Siksi tälle ryhmälle on todellakin paikkansa. Se 28 euron myymälätaimen menetys nyt vaan kirpaisee enemmän kuin kahden euron jakotaimen, ja kuitenkin jos saa kasvin menestymään niin ilo on ihan yhtä suuri molemmista.
Taimien huokeuden takia tilaan joskus muutaman samaa lajiketta ja vien ystävillekin. On mielenkiintoista seurata kenen puutarhassa mikäkin kasvi selviää parhaiten.
Itse olen lähettänyt siemeniä sekä ilmoittanut taimista "saa tulla itse kaivelemaan meidän pihasta"-periaatteella. Näin olen saanut aisoihin muun muassa levinneen ruusun, ja joskus hyvän mielen lisäksi vaihtarina kahvipaketin tai taimia kasveista joita ei itselläni ole. Miten kätevää! Suosittelen tutustumaan ja toivon että ryhmä säilyy jatkossakin yhtä hyväntuulisena!

Siellä niitä eri puolilta Suomen kotipuutarhoja tulleita uutukaisia jo odottelee seuraavaa kevättä. Toivottavasti moni näistä säilyy sinne saakka ja  leviäisi niin pääsisin itsekin  jakamaan tätä onnea. Ja sen verran on kukkapenkkiä laajennettu, että vielä mahtuu uuttakin asukasta sekaan. Toisin sanoen innokas  ilmoitusten seuranta jatkuu...

Erikoisvaltuutuksella kukkapenkissä luuraava tavarantarkastaja 

3 kommenttia:

 1. Sait vahvasti ajatuksiini: Eppuja mukaellen: Musta on tullut puutarhahullu. Ennen uskoin älyn voittoon
  Oli tapanani lueskella filosofiaa aamunkoittoon

  Ihana sairaus, joka ei anna periksi edes nukkumaan mennessä; ostanko sen punaisen vai sen valkoisen ? parasta on ottaa molemmat ei kun...
  Nauratti lukea, koska käyn itsekin läpi samoja oireita ;)
  Vaihdellaan taas kasveja kun tavataan.
  Karin

  VastaaPoista
 2. Laadunvalvoja-tavarantarkastajalla on puuhaa niin keittiössä kuin puutarhassa.:D Tiistaisin terkkusin Hauskiksen hoitolan emäntä

  VastaaPoista