lauantai 29. lokakuuta 2016

Paha poika ja muita uusia tuttavuuksia


Tuon vääjäämättä päälle puskevan, tympeän ja masentavan talven ikeessä keksin kiihtyvällä tahdilla kaikkea muuta ajateltavaa. Menneiden talvien valopilkkuna ja elämää ylläpitävänä oljenkortena on ollut jokin matka, mutta opiskelijabudjetista johtuen jää tältä talvelta reissut väliin. Siispä fokus kouluun ja viherkasveihin!
Koti on jo viidakoitunut kuistilta sisään tuoduista kasveista, joten antaa mopon karata samoin tein kunnolla. Näkyypähän vähemmän pimeyttä ja räntäsadetta ikkunoista.
Tässä kuvassa saamiani nukkatyräkin (Euphorbia leuconeura) pistokkaita. Kasvi tunnetaan myös lempinimellä paha poika, koska sen hedelmät aukeavat äkisti ja ampuvat siemenet jopa kahden metrin päähän. Aika näyttää saanko pidettyä pojat hengissä puberteettiin saakka;) Kasvi alkaa siementämään vasta kun pituutta on kertynyt sellaiset 40 cm.


Toinen kaunis ja sametinpehmeä uutukaiseni on maaorkidea eli ludisia (Ludisia discolor). Maltoin luultavasti liian vähän aikaa pitää pistokasta vedessä ennen istutusta, mutta katsotaan miten käy. Laitoin kuvan ottamisen jälkeen kasvin päälle vielä läpinäkyvän pussin, jossa on kulmissa reiät. Josko "kasvihuoneilmiö" edesauttaisi pistokkaan selviämistä.. 


Kotoamme löytyy myös tällainen ihme, tulistakin tulisempi ja kapsaisiinia tihkuva chili Fatalii Gourmet Jigsaw. Muutti meille avojuurisena, ravinneliuoksessa kasvaneena muutamia viikkoja sitten. Silloin kasvissa oli muutamia kukkia, jotka ovat nyt kuihtuneet pois. Luulen että viihtyy hyvin ensi kesänä kuistilla, mikäli selviää siihen saakka. Täytyy laittaa tähän myös kuva löydöstä, jonka ansiosta unohdin hetkeksi jopa syksyn. Martinkylän koululta Talmasta bongasin tämän Ebba Masalinin priimakuntoisen opetustaulun, josta löytyy harmaaleppä, koivu ja näsiä. Pienten etsintöjen jälkeen sain langan päähän ystävällisen  henkilön koulumuseolta ja sain kaupat taulusta sovittua. Kotona tarkastajan hyväksyntä hankinnalle tuli myös, hänelläkin on selkeästi silmää kauneudelle. Mamman poika.

Koulussa on edelleenkin ihanaa ja opinnot sujuvat hyvin. Ilahduttava huomata, että tällaisen (varhais!)keski-ikäisenkin aivot kykenevät vielä oppimaan mahtavia määriä uutta asiaa. Motivaatiolla varmasti myös osuutta asiaan. 
Työharjoittelu alkaa reilun viikon kuluttua ja lähijaksoilla opiskellaan ruukkukasveja. Myös sidontaa on paljon. 
Kansainvälistä työssäoppimista on myös tarjolla, ja mikäli kaikki menee suunnitellusti niin vietän ensi syksynä muutaman viikon puutarhahommissa joko mahdollisesti Hollannissa, Saksassa, Ranskassa tai Espanjassa. Olen aivan innoissani tästä mahdollisuudesta! 


Koulun talvipuutarhassa ruukkukasvitunnilla.


Kaktuksia ja rahapuu.

Ihmeköynnös (Bougainvillea) jaksaa vielä kukkia. Tämä on ensi kesän hankintalistalla myös omaan kotiin.


Surukimpun harjoittelua.


Pääsimme  mielenkiintoiselle esittelykierrokselle Saaren kartanon päärakennukseen. Liekö ikään liittyvä juttu, mutta historia ylipäätään kiinnostaa nykyisin kovasti. 
Kävimme myöhemmin myös huoltamassa kartanon viherkasvit.


Kartanossa on vaikutteita Italiasta.


Alkuperäinen katto, ja ainoa laatuaan Suomessa.
Kartanon puutarhan piirustuksia.

Ja sitten, aika vetäytyä viikonlopun viettoon. Sain yllättäen pinon puutarha-aiheisia kirjoja, joista mieluisimmaksi nousee vuonna 1960 julkaistu Kodin puutarhatieto. Aivan helmi ja täyttä asiaa edelleen!


Vielä loppuun auringon kultaama pihatammeni. Näitä säteitä imuttelen kuvan kautta kun tuntuu että pimeys painaa liikaa päälle. Eikä aikaakaan kun on taas kevät <3 Hyvää viikonloppua!


2 kommenttia:

  1. Mieli täytyy pitää virkeänä ettei lankea kaamokseen. No, sinullapa onkin ihania suunnitelmia luvassa koulun puolesta, ainutlaatuinen mahdollisuus.

    VastaaPoista